We wilden een bed dat minimaal 2 meter lang was. Daarnaast wilden we het simpel houden. Het ombouwen van een zithoek naar bed en terug leek ons erg vervelend. Tevens vonden we het zonde om de helft van onze camper op te offeren aan een vast bed. Daarin zochten we een oplossing. (Eis 1: Het Bed en Eis 2: Niets/weinig ombouwen qua slaap/leefruimte – zie ook: Indeling en eisen)

Onze oplossing
Op internet zochten we naar bed – inspiratie. Mensen bedenken van alles. Er zijn zithoeken die je kunt ombouwen, opklapbedden, plafondbedden (die je kunt laten zakken), hangmatten, vaste bedden, schuifbedden en meer.

Na het nodige brainstormen en zoeken vonden we het bedsysteem ‘Beddinge’ van Ikea. Deze bank (welke veel wordt gebruikt op studentenkamers) kun je in een simpele beweging uitklappen tot een tweepersoons bed, -heeft een ‘normale’ lattenbodem en een afmeting van 1,40m x 2,00m.

Dit systeem dekte vrijwel al onze eisen met betrekking tot het bed. Het was 2 meter lang en had het comfort van een ‘normaal bed’. Wel moesten we alsnog de leefruimte omtoveren tot slaapruimte, iets wat we in eerste instantie niet wilden. Het handige Beddinge systeem maakte dit echter erg minimaal. Via Marktplaats konden we (na enige tijd speuren) voor 35 euro een dergelijk bedsysteem overnemen van mensen uit de buurt. Het bed was alleen als bank gebruikt op de speelkamer van de kinderen, en hierdoor had eigenlijk alleen de hoes (niet op de foto) gebruikerssporen.

Intussen: Eis 3: Ruimtelijkheid en Eis 4: opbergruimte voor speelgoed
We wilden een bus die van buiten het uiterlijk heeft van een werkbus en van binnen de gezelligheid van een huisje. We wilden de open ruimte in onze bus zo goed mogelijk benutten en zo min mogelijk inbouwen. Ontelbare kastjes aan de wand bleven dus achterwege. Om wel al onze spullen mee te kunnen nemen wilden we zoveel mogelijk onder het bed kunnen opbergen. Hier moest ruimte komen voor o.a. de Ally Vouwkano (+/-1,15 x 55 cm). Boodschappen en keukenspullen wilden we opbergen in ons keukentje en onze kleding, handdoeken, beddengoed wilden we opbergen in de bestaande ruimte boven de cockpit.

De inrichting
Zoals we al hier noemden vormt het bed de basis van onze inrichting. Onze bus is +/- 1,85 (kale wand, zonder isolatie e.d.) in de breedte. Hierdoor konden we het bed (bank) alleen in de lengte te plaatsen. Omdat we de schuifdeur volledig wilden kunnen gebruiken en bergruimte onder het bed wilden maken (hierover later meer) werd de vaste plaats van het bed links achter in. Omdat de rugleuning van de bank schuin loopt neemt het in de breedte ongeveer 1 meter in beslag, waardoor een gangpad van +/- 75 centimeter ontstond.

De bouw
Om het bed/bank passend te maken moesten we enige aanpassingen aan het frame doen. Het bed staat op vier poten en loopt aan de achterkant iets naar buiten omdat het klapsysteem daar ruimte nodig heeft om te kunnen klappen. Het bed zou in zijn originele ontwerp dus een paar centimeter van de muur afkomen en hierdoor ons gangpad verder versmallen.

Wouter timmerde een houten frame voor onder het bed. Aan de voorzijde (gangpad) maakte hij twee schuifdeuren waardoor toegang ontstond tot twee grote ruimtes waar we al onze outdoor spullen konden opbergen. Op het frame maakte hij twee latten/ski’s waar het bed (losgeschroefd van zijn onderstel) op werd gemonteerd. Door de bank (en hiermee de ski’s) naar voren te trekken kunnen we hem uit klappen tot bed. De extra ruimte die het originele ontwerp nodig heeft konden we zo weglaten waardoor het bed, wanneer in de bankpositie, strak tegen de muur aan staat.

We verfden het frame wit en lieten hem drogen terwijl we verder gingen met de bouw van de keuken.