Klik op bovenstaande pijl voor meer foto’s.

Na onze lange hike in Fulufjället National Parks was er nog één stuk van de Parken dat we graag wilden zien. Tijdens ons verblijf in Göjåstugan genoten we van een prachtig uitzicht over een bosrijk gebied genaamd Göljådalen. De parkeerplaats met toegang tot het gebied was makkelijk te bereiken via een grindweg van 12 kilometer. Door het oude bos zijn twee wandelroutes welke aangesloten zijn op de andere routes in het wandelnetwerk van de Parken.

De lange routes lopen langs een prachtige rivier en komen uit bij een uitkijkpunt dat uitzicht biedt over een bizar landschap. Midden in het bos ligt een baan met gebroken en ontwortelde bomen. Het is een ravage van losgescheurde takken, hout en stenen. Direct daarnaast staan bomen van hetzelfde formaat ferm omhoog, wat de indruk werkt dat iets groots door het bos is gestampt en de bomen omver heeft geworpen. Min of meer wat er gebeurd is.

Bomen van 35 meter lang en een halve meter dik werden op 30-31 augustus 1997 ontworteld en meegesleurd door een zes meter hoge golf door de Göljådalen vallei. Gedurende één dag viel er meer dan 400 millimeter water die een krachtige stroom veroorzaakte in de rivieren door het gebied.

Het gebied kon de grote hoeveelheid water niet kwijt en het water begon nieuwe wegen te zoeken die uiteindelijk uitkwamen in de Göljån River. Deze werd op zijn beurt zover verbreed dat het grote stukken bos meesleurde. Nadat al het water verwerkt was bleef er een slagveld over waarin alle vegetatie verdwenen was.

Het duurde even voor het bos zich herstelde maar een paar jaar later bloeide het gebied weer op. Planten, mossen, bloemen en grassen kwamen langzaam terug. Inmiddels zorgt ‘het slagveld’ voor veel nieuw leven. Omgevallen bomen zijn vaak schaars in moderne bossen maar bieden de ideale woonplaats voor korstmossen, schimmels en insecten. Zo levert ‘de slag bij Göljådalen’ niet alleen een nieuw (en bijzonder!) uitzicht maar ook een heel nieuw ecosysteem op.