Klik op bovenstaande pijl voor meer foto’s van Fulufjället

Na onze aankomst in Noorwegen vorige week waren we al snel weer in terug Zweden. We bezochten Fjulufjället National Parks, een natuurpark op de grens van Zweden en Noorwegen bestaande uit Fulufjället National Park (Zweden) en Fulufjellet National Park (Noorwegen). Fulufjället National Park is pas sinds 2002 een Nationaal Park maar bestaat onder meer uit zeer oude bossen. De oudste boom in het bos (Old Tjikko) is met zijn 9550 jaar een van de oudste ter wereld. Daarnaast zijn de Parken bijzonder door de vele zandsteen plateaus en zuivere bergmeertjes. Het grootste gedeelte van het park ligt in Zweden, waar tevens de meeste wandelroutes zijn uitgestippeld.

Je kunt de Parken op verschillende plekken in. Wij begonnen bij Naturum, een mooi informatiecentrum waar naast informatie ook vispassen en kaarten van het gebied te verkrijgen zijn. We kwamen buiten openingstijden bij het gebouw aan maar werden door een vriendelijke laatwerker toch binnengelaten om even rond te snuffelen. Hij drukte ons een gratis kaart van het gebied in handen waarop de meeste paden zijn aangegeven.

Onze eerste tocht ging richting Njupeskär Waterfall, de hoogste waterval in Zweden. De tocht was kort (+/- 4km) en liep door een prachtig oud bos waarbij het middel- en hoogtepunt de voet van een prachtige waterval is. In de winter bevriest de waterval en is het een populaire bestemming voor ijsklimmers*. De route loopt normaal gesproken in een cirkel maar omdat een gedeelte momenteel wordt vernieuwd liepen we dezelfde route terug.* De Parken hebben op de routes diverse cabins (houten huisjes/hutten) en vuurplaatsen aangelegd waar bezoekers gebruik van mogen maken. Dieper in het park zijn daarnaast ook noodshelters en slaaphutten gebouwd welke allemaal zijn voorzien van een houtvoorraad en een composttoilet.

Via een prachtige tocht door het bos kwamen we uit bij Njupeskär Waterfall, een prachtige waterval.

De parken zijn samen groot genoeg (385 en 82,5 km2) om voor langere tijd te verblijven. Wij besloten een korte hike te doen waarbij we twee keer in het Fjullufjället Park wilden overnachten. Het weerbericht (vertolkt door Casper, dankjewel!) voorspelde echter veel neerslag waardoor we onze tocht inkortte tot één nacht. We pakten onze backpack en begonnen aan een 23 kilometer lange tocht over het Fulufjället plateau.

We liepen over kleine paden, door heide en stenen en doorkruisten een prachtige rivier. Onderweg dronken we koffie bij de rusthutten en bekeken we de gastboeken in de hutjes. Aan het eind van de dag kwamen we aan bij een vrij grote hut genaamd Göjåstugan. We staan telkens weer versteld van de goede voorzieningen en stevige bouwwerken in Zweden. De hut had een prachtig panorama raam met uitzicht over het dal, een houtkachel en in het buitenhuis een goede voorraad hout en een composttoilet. Genietend van al het moois (en de luxe 😉 ) besloten we te overnachten in de hut.

In Zweden gaat op dit moment rond elf uur ’s avonds de zon onder. Rond 03:00 uur komt hij weer op. In de tussentijd schemert het een klein beetje maar het is dus vrijwel de hele tijd ligt. We konden de ramen in de hut niet afdekken en door het licht de slaap niet goed vatten. Om 5:00 uur hadden we er genoeg van en besloten we op te staan. Ondanks de slechte nacht vervolgende we vol nieuwe energie het pad. Er was veel regen voorspeld maar tot noch toe genoten we van strakblauwe luchten.

De route leidde ons langs Tangsjöstugan. Volgens de kaart was dit een hut met 12 slaapplaatsen. Eenmaal aangekomen bleek de hut voorzien te zijn van een mooie keuken (met stoof), een soort kantine (met houtkachel) en een viertal vertrekken met elk drie bedden. Er waren twee buitenhuizen met hout en twee composttoiletten. Een nacht in de grote hut kost 100 kronen (ongeveer 10 euro) en gaat op goed vertrouwen. Erg leuk om eens in te overnachten!

Een paar uur later kwamen we in de bus aan en begon het langzaam te regenen. Net op tijd terug dus! We maakten er een relaxt dagje van en oriënteerden ons op een volgende wandelroute: het dal van Göjåstugan.

Tot snel!

W&M

*Bij het vernieuwen van de paden wordt gebruik gemaakt van een helikopter die het grind aanlevert. Zie foto 1
**Wouter, die het park in Januari 2017 ( met de CAG) bezocht, maakte hier een mooie foto van de bevroren waterval. Zie de laatste foto in de reeks of kijk op www.wouterreininga.nl