Voor we de bus kochten hebben we een aantal ‘kant-en-klare’ campers bekeken. Hoewel sommige campers een heel prettige indeling hadden, vonden we altijd wel iets dat ons niet aanstond. Deze dingen droegen bij aan onze motivatie om zelf een indeling te bedenken. Gaandeweg merkten we dat er een aantal zaken -noem het eisen- waren die we graag wilden doorvoeren:

Eis 1: Het Bed
Veel campers hebben een ‘efficiënte’ indeling. Dit ondervonden we onder andere in de afmetingen van de bedden, welke gemiddeld rond de 1,80m x 1,30m waren. Met Wouters lengte (1,97m) en onze intentie om langer te reizen wilden we een bed van minstens 2 meter lang.

Eis 2: Niets/weinig ombouwen qua slaap/leefruimte
Naast de minimale afmetingen van de bedden ondervonden we ook dat het meer dan eens voorkomt dat (een deel van) de leefruimte moet worden omgebouwd tot bed, bijvoorbeeld door een tafel te laten zakken en met de kussens van de bank een matras in elkaar te puzzelen. Deze tweemaal daagse handeling leek ons erg vervelend. Toch zagen we de nadelen van een vast bed ook in, het neemt nu eenmaal veel ruimte in beslag.

Eis 3: Ruimtelijkheid
De meeste campers zijn goed voorzien van vakjes en kastjes, welke verspreid over de bus elke centimeter ruimte innemen. Het grote voordeel: geen rondslingerende pluralia. Het grote nadeel: het gevoel van ruimtelijkheid gaat verloren. We voelden ons in die campers net sardientjes in een blikje. We ontdekten dus: Ruimte of een ruimtelijk gevoel (en overzicht) vinden we belangrijk.

Eis 4: opbergruimte voor speelgoed
We wilden al ons ‘speelgoed’ meenemen op reis: onze backpacks, tent, matjes, slaapzakken, overig kampeerspul, wetsuits, snorkels, skateboard én de Ally Vouwkano met peddels. Er moest dus een opbergruimte komen die groot genoeg was al deze spullen.

Op basis van onze eisen maakten we een globaal plan voor de indeling welke gedurende het proces meerdere keren werd aangepast. We begonnen met het inbouwen van het bedsysteem, gezien dit de basis vormde voor de rest van de indeling.

Lees verder: Het Bed