Klik op bovenstaande pijl voor meer foto’s..

Bergen, meren, the boreal forest.. Scandinavië heeft zoveel moois in huis. Het staat dan ook hoog op ons lijstje om te bezoeken. Uit ervaring weten we dat de temperatuur soms tegenvalt. Om er ook in koudere temperaturen warm bij te kunnen zitten wilden we de bus goed isoleren.

Dan begint het.. Pur, glaswol, steenwol, piepschuim.. Als leek op dit gebied zagen we door de bomen het bos niet meer. We besloten contact op te nemen met professionele camper bouwers. Zij vertelden ons meer over de soorten isolatie en boden ons voor een schappelijke prijs Dubbel gelamineerd aluminium noppenfolie aan.Dit is een dubbele laag noppenfolie (een soort bubbeltjesplastic) met een coating en aan weerszijden een aluminiumlaag.

Na het aanbrengen van de isolatie was de bus net een rijdende discobal!

Het voordeel van deze isolatie is de flexibiliteit. De isolatie knip je op maat en breng je met spuitlijm aan op de wanden. De noppenfolie is dun waardoor je qua ruimte heel efficiënt kunt werken. De folie heeft, ondanks de geringe dikte, door de dubbele luchtlaag toch een vrij hoge isolatiewaarde! Het aanbrengen is makkelijk en je ziet meteen wat je gedaan hebt. Aan het eind zag de bus er uit als een rijdende discobal.

De wanden en plafonds in bussen zijn niet vlak. Tussen de spijlen en in de hoeken en gaten hebben we naast de noppenfolie ook glaswol aangebracht. De vloer hebben we tevens voorzien van een tweede isolatie door middel van isolatieplaten. Toen we de bus kochten zat er al een houten vloer in welke we hebben gebruikt voor het op maat snijden van de isolatieplaten. De houten vloer hebben we nadien weer over de isolatievloer gemonteerd.

Het aanbrengen van de isolatie was niet moeilijk maar kostte (door de vele hoekjes en gaatjes) vrij veel tijd. Wel voelden we vrijwel meteen het verschil en temperatuur. Ook werd het geluid van de motor gedempt waardoor het rijden een stuk aangenamer werd. Missie geslaagd!