Klik op bovenstaande pijl voor meer foto’s van Sönfjallet..

In Zweden kan het weer net zo veranderlijk zijn als in Nederland. Waar het op in de ene plaats regent kan het 50 kilometer verderop heerlijk weer zijn. Omdat het weer snel om kan slaan (vooral in de bergen) checken we voor een tocht vaak het weerbericht. Dat het slechts een weervoorspelling is merkten we ook in Sönfjallet waar het weerbericht een stuk zonniger uitviel.

Sönfjallet is een van de oudste parken van Zweden en opgericht om de steeds kleiner wordende berenpopulatie in het gebied meer ruimte te geven. Na onze gebrekkige poging tot het spotten van beren in Töfsingdalen hoopten we hier meer geluk te hebben. Toen we richting het gebied reden stond de ‘Sön’ al hoog aan de hemel. We parkeerden bij  Valmen, een ietwat onbekendere maar mooie ingang van het National Park, waar we ons klaarmaakten voor een meerdaagse wandeltocht. Vanuit Valmen hadden we een prachtig uitzicht over een van de bergen in het gebied. Volgens de boekjes had je op de bergkam de grootste kans om beren te zien.

Eenmaal klaar met pakken stond onze thermometer op 25 graden. Bepakt met tas (en gekleed in korte broek (; ) gingen we op pad. We vonden al snel berensporen; kapot geslagen mierenbulten, voetsporen en uitwerpselen – uiteraard grondig door Wouter geïnspecteerd. We lazen dat de beren in het park vrij schuw zijn. In september, wanneer de besjes in het gebied rijp zijn, maak je de meeste kans op het spotten van een beer. Desondanks kun je natuurlijk ook in andere maanden geluk hebben.

We liepen een lange tijd door een prachtig oud bos en klommen steeds hoger. Het bos stopte en maakte plaats voor een compleet nieuw landschap dat eerder Zuid-Afrikaans dan Zweeds leek. De bergkam was weer in zicht en met de verrekijker speurden we van tijd tot tijd de bergkam. Nog steeds geen beer te zien.

’s Avonds werden we vergezeld door de vele muggen in Zweden. We hebben onze verzameling anti-prikspray sinds onze aankomst behoorlijk uitgebreid maar niets lijkt te werken tegen de kleine, zeer irritante muggen (een soort prikkende zandvliegjes?). Tips om deze bikkels te verdrijven zijn welkom!

We hebben onze verzameling anti-prikspray sinds onze aankomst in Zweden behoorlijk uitgebreid maar niets lijkt te werken tegen de kleine, zeer irritante muggen (een soort prikkende zandvliegjes?). Tips om deze bikkels te verdrijven zijn welkom!

De volgende ochtend werden we door de nooit ondergaande zon hartelijk begroet. Deze dag leek net zo warm te worden als de vorige. We liepen via een andere route door het bos terug naar de bus. Hoewel we wederom geen beer hadden gespot was de tocht zeker de moeite waard. Eenmaal bij de bus genoten we nog even van het mooie weer, waarna we langzaam naar het Natuur Reservaat reden waar we eigenlijk naar op pad waren: Rogen