Klik op bovenstaande pijl voor meer foto’s.

Als je eerst maar weg bent.. Het klopt hoor, de drukte die je voelt voor vertrek glijdt langzaam maar zeker van je af als je onderweg bent. Toch had onze ruige start z’n naweeën. Het duurde een tijdje voor we een plek hadden gevonden in (en voor) de camper.

De eerste dagen (door Nederland, Duitsland en Denemarken) hebben we veel gereden en de nodige campings bezocht. De eerste camping in Zweden kostte bijna 25 euro (gemiddeld 10 euro duurder dan de campings tijdens onze trip door Nederland), wat veel duurder was dan verwacht. Toen begon het toch te kriebelen.

In Scandinavië heb je het zogenaamde Allemansrecht (Fins: jokamiehenoikeus; Noors: allemannsretten; Zweeds: allemansrätten), een soort oud gewoonterecht; ‘het recht om te recreëren waar je wilt’. Het staan op een camping is dus niet verplicht. We besloten (na een mooie hike door het natuurreservaat Vänga Mosse) een plekje te zoeken waar we konden overnachten. Hier moesten we even inkomen. Hoe parkeer je een grote blauwe bus op een mooie, rustige, subtiele plaats? Bij toeval (we reden een zijweg in om een drukkende auto de ruimte te geven) kwamen we uit op een prachtige plek aan het water. Het bleek een zwemplaats te zijn voor bewoners van het kleine nabijgelegen dorp. Samen met andere Nederlandse camperaars hebben we aan het water overnacht.

Een tweede nacht hebben we in het bos overnacht, wederom nabij een meer. Bij toeval ontdekten we dat we twee jaar geleden een kanotocht in dat gebied (op het meer Stora Le) hebben gedaan. We kregen gelijk zin om weer een tocht te ondernemen dus reden we naar een camping aan de rand van het meer (Foxen) waar we voor 10 kronen per dag (ongeveer 1 euro) onze auto konden parkeren en gingen we op pad.

Foxen is een prachtig (kano)meer met meerdere eilandjes waar je kunt aanmeren en overnachten. Je mag er vuur maken en (indien je een vispas hebt) vissen. Op dit moment is het vrijwel de hele dag licht in Zweden. Rond elf uur gaat de zon onder en ontstaan er prachtige luchten. Een echte aanrader voor een kanotrip!

Vanochtend zijn we weer aan land gestapt en hebben we ‘ons huis’ weer opgezocht. We hebben de Noorse grens gepasseerd en overnachten vannacht op een drukke (12 campers) maar bosrijke camperplaats.